ERUH MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU
OKUL KURALLARI
Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön koşuludur. Bu inançla tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması, velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmaları beklenmektedir.
GENEL KURALLAR
1.Çalışma haftası Pazartesi günü Bayrak Töreni ile başlar ve Cuma günü Bayrak Töreni ile biter.
Resmi tatillerin başlangıç ve bitişlerinde de Bayrak Töreni yapılır. Törenler Pazartesi ve Cuma günleri hava koşullarına bağlı olarak okul bahçesinde ya da her sınıfın koridorlarında yapılır. Bayrak Törenlerine, tüm öğrenci, öğretmen ve çalışanlar katılmak zorundadır.
2.Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
3.Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi dersliği için ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı'nı yüksek sesle söylemek zorundadır.
4.Okula zamanında gelinir. Her öğrenci sabah yapılan okula başlangıç törenine katılır.
5.Koridorlarda koşmadan yürünür, gürültü yapılmaz.
6.Tuvaletler temiz tutulur, musluklar açık bırakılmaz.
7.Her öğrenci sınıf kurallarına uyar.
8.Öğretmenlerin ve yöneticilerin uyarıları dikkate alınır.
9.Okul ve çevresi temiz tutulur, doğa korunur.
10.Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.
11.Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.
12.Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.
13.Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi dersliği için ayrılan yerde düzgün olarak sıra olmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı'nı yüksek sesle söylemek zorundadır.
14.Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul eşyalarını korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler.
15.Öğrenciler kütüphanede, fen laboratuvarlarında, bilgisayar odasında, konferans salonunda, müzik ve resim odasında vb. kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamlarında, bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.
16.Öğrenciler, kantinde sıraya girerler ve görgü kurallarına uyarlar.
17.Ulaşımını servisle yapan öğrenciler servis kurallarına uyarlar.
18.Öğrenciler okulun belirlenmiş kılık kıyafet kurallarına uyarlar.
19.Öğrenciler sınavda, sınav kurallarına uyarlar.
20.Öğrenciler okul içinde cep telefonu kullanamazlar.
21.Öğrenci ders günü sonunda derslikte kitap, defter veya çanta gibi eşyasını bırakamaz. Bırakılan eşyadan okul yönetimi sorumlu değildir.
SINIF KURALLARI
Öğrenciler,
1.Ders zili çaldığında, sınıflarına girerler ve hazırlıklarını tamamlamış olarak öğretmenlerini beklerler.
2.Ders bitiminde, öğretmeninin izni ile koşmadan teneffüse çıkarlar.
3.Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşur, izin almadan yerlerinden kalkmazlar.
4.Kırıcı, zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır, kötü söz söylemezler.
5.Arkadaşları ile iyi geçinir, yardımlaşırlar.
6.Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar. Derslik ve laboratuvardaki malzemeleri izinsiz ve yetkisiz kullanmaz, zarar vermezler.
7.Beslenme ihtiyaçlarını teneffüste giderir.
8.Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar.
9.Sınıfları ve sıraları temiz ve düzenli kullanırlar.
10.Gün bitiminde ders malzeme ve kişisel eşyalarını sınıflarda ve sıralarda bırakmazlar.
11.Dersliklerde bıraktıkları değerli eşyalardan kendileri sorumludurlar.
12.Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve sınıfların tümünü ilgilendiren duyuruların dışında bir şey asamazlar.
13. Gün içinde sınıfların düzen ve temizlik kontrolü ders öğretmenleri, nöbetçi öğretmenler ve sınıf başkanları tarafından, gün sonunda da ilgili müdür yardımcıları tarafından yapılır. Öğrenciler sınıfların temizlik ve düzenini sağlamakla görevlidirler.
SINAV KURALLARI
1.Öğrenciler sınav için sınav saatinden önce sınıflarında, sınav düzeninde hazır bulunur. Sınavda gözcü olan öğretmen, gerek gördüğünde öğrencilerin oturma düzenini ve yerlerini değiştirebilir.
2.Öğrenciler sınavda kalem, silgi, cetvel vs. gibi dersin türüne göre değişen araç gereçlerini ve bunların yedeklerini bulundurmak zorundadır. Sınav sırasında diğer öğrencilerden bu araçlar istenmez veya ortak kullanılmaz.
3.Ortak sınavlar o dersin öğretmeni tarafından yapılmayabilir. Sınavı bir başka öğretmen de uygulayabilir.
4.Sınav sırasında konuşulmaz ve diğer öğrenciler rahatsız edilmez.
5.Öğrenciler sınav kâğıdı üzerinde bulunan sınavla ilgili açıklamaları dikkatle okumakla, bu konuda yapılan sözlü açıklamaları dikkatle dinlemekle ve uygulamakla yükümlüdürler.
6.Sınav sırasında her ne sebeple ve her ne konuda olursa olsun konuşmak, bir başkasının kâğıdına bakmak veya kâğıdını bir başkasının görebileceği konumda tutmak yasaktır.
7.Önceden bildirilen sınav süresi bitiminde öğrenciler soru ve yanıt kâğıtlarını anında ve istenilen düzende teslim etmek zorundadırlar. Aksi davranışta bulunan öğrencinin sınavı iptal edilir.
8.Sınav kâğıdını teslim eden öğrenci ders zili çalmadıkça dışarı çıkamaz ve sınav düzenini bozamaz.
9.Sınav kâğıdına yanıtların dışında hiçbir şey yazılamaz.
10.Raporlu ya da izinli olduğu için sınava giremeyen öğrenciler telafi sınavı için belirtilen gün, saat ve yerde bulunmak zorundadırlar.
11.Öğrenciler akademik dürüstlük ilkelerine uymak zorundadırlar.
KIYAFET KURALLARI
Öğrenciler okulun belirlenmiş kıyafetini giymek zorundadırlar. Kız öğrenciler okulun belirlemiş olduğu okul logolu uzun veya kısa kol t-shirt, etek veya pantolon, erkek öğrenciler okulun belirlemiş olduğu okul logolu uzun veya kısa kol t-shirt, pantolon, bütün kız ve erke öğrenciler okulun belirlemiş olduğu okul logolu kapüşonlu sweatshirt giyer.
1.Kolye, yüzük, bilezik vb. aksesuar takamazlar.
2.Kız öğrenciler gelişim dönemi özellikleri dikkate alınarak makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
3.Erkek öğrenciler kısa ve taranmış saçlarla okula gelirler.
4.Okulda beden eğitimi derslerinde ders öğretmenin uygun gördüğü spor kıyafetleri giyilir.
5.Beden eğitimi derslerinin veya spor karşılaşmalarının bitiminde spor kıyafeti soyunma odalarında çıkarılır, dersliklere okul kıyafeti ile gelinir.
GÜVENLİK VE İDARİ KURALLAR
1.Öğrenciler, okul saatleri içinde (öğle teneffüsü dâhil) izinsiz okul dışına çıkamazlar.
2.Okul saatlerinde, ortaokulda bir öğrencinin okuldan ayrılabilmesi için velisinin bizzat okula gelmesi veya telefon ile izin alması gerekir.
3.Öğrenciler okula yanıcı, kesici, aletler veya patlayıcı vb. madde getiremezler.
4.Öğrenciler, okula yasaklanmış yayınlar, uygunsuz materyaller getiremezler.
5.Rahatsızlığı nedeni ile eve gitmek isteyen öğrenci, ilgili müdür yardımcısı tarafından velisi telefon bilgilendirilerek eve gönderilir veya velinin gelip alması sağlanır.
6.Hiçbir öğrenci velinin bilgisi ve izni olmadan okul dışına çıkamaz.
7.Her ne sebeple olursa olsun okul yönetimi ve öğretmenlerin bilgisi dışında okuldan ayrıldığı tespit edilen öğrencinin velisi bilgilendirilir ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanır.
8.Öğrenciler, velilerine iletilmek üzere okul yönetimince verilen her bülteni ve duyuruyu velilerine ulaştırmakla yükümlüdür.
Yukarıda belirtilen kurallara uymayan öğrenciler Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 55.maddesi gereğince davranışın niteliğine göre uyarma, kınama ve okul değiştirme cezası verilir.